dům

Dům je přístupný ze dvorku přiléhajícím k domu na JV. Na hranici uliční čáry Křížové ulice stojí ohradní zeď ze vstupní bránou. Na JZ k domu přiléhá zahrada, posazená vysoko nad úroveň Růžové ulice, její opěrná zeď s nadezdívkou stojí na hranici této ulice. Nárožní jednopatrový dům na půdorysu ve tvaru „L“ postavený ve svahu. Budova je vklíněná svojí SV částí do kouta vzniklého mezi zadní fasádou a zadním křídlem sousedního domu čp. 79. Dům je přístupný ze dvorku přiléhajícího k domu na JV. JZ část domu orientovaná do zahrady je patrová, na SV sousedí s těmito prostory sklep. Obytné místnosti v patře pak probíhají i nad sklepními prostory v přízemí. Hlavní budova je krytá valbovou střechou, na SZ se štítem uzavřený svisle řazenými prkny, směrem JV s přesahem nad pavlačí. Novodobější, patrová, rohová přístavba na jihu má krátkou pultovou střechu se spádem směrem JV, na tuto část navazuje na SV přízemní část s pultovou střechou ve stejném směru. Fasáda je dvoubarevná, na JV většinou s hrubou omítkou v kombinaci s hladkými, pásovými šambránami kolem oken, dveří a na některých nárožích. JZ fasáda je novodobější, nově omítaná již hladkou omítkou, kolem oken také s hladkými šambránami. Plné, vyzdívané, omítané zábradlí, venkovního, schodišťového ramene na pavlač na JV má na úrovni horní podesty plnou, dřevěnou, výplň, ze širokých prken, v horní a spodní části s horizontálními trámy s vyřezávanými ornamenty. Zábradlí na druhé straně schodišťového ramene kotvené do obvodové zdi domu je novodobé, trubkové. Na začátku a na konci schodišťového ramene je zídka doplněna celkem dvěma sloupky zakončenými betonovou deskou. Pod schodištěm je v této zdi obloukový vstup do sklepa. Přesah střechy nad pavlačí má dřevěné podbití, střecha je podepřena dřevěnými sloupky s pásky. Schodišťové stupně jsou novodobé, betonové, na horní podestě je položena novodobá dlažba. Krytina nad vyšší částí včetně pultové střechy nad novodobějším přístavkem při JV rohu je z azbestocementových šablon (eternit), krátká pultová střecha nad přízemní částí na konci pavlače má krytinu z keramických, pálených tašek. Ze dvorku je přístupné přízemí domu - průchodem pod JZ částí pavlače. Svažující se dvorek má terén zpevněn kameny, v SZ části a před schodištěm pavlače je beton. Ohradní zeď vymezuje pozemek na SV. Zeď je omítaná s korunou s keramické, pálené krytiny. Vrata jsou novodobá, oblouková, dvoukřídlá, dřevěná, plná v půloválném otvoru. Zeď není předmětem památkové ochrany.