víceúčelová sportovní hala

Počátkem 60. let minulého století začala vznikat koncepce havířovského sídliště Podlesí, založeného na podobném konceptu jako v případě brněnského sídliště Lesná s ústředním prvkem v podobě lesoparku a strže. Podél Těšínské ulice, tvořící jižní okraj sídliště, vznikaly nejen obytné domy, ale také autobusové nádraží. Vzhledem k dopravní dostupnosti bylo rozhodnuto, že sem bude umístěna víceúčelová sportovní hala, určená hokeji a dalším sportům. Pro tento účel měla posloužit typová ocelová konstrukce. Architekt Josef Hrejsemnou (1928, Zlín – 2010, Havířov) dostal za úkol halu uzpůsobit tak, aby odpovídala nárokům na architekturu nejmladšího města republiky. Ze severozápadní strany objekt opatřil ve spolupráci se sochařem Václavem Urubou (1928, Hluk, okr. Uherské Hradiště – 1983, Ostrava) reliéfním průčelím z pohledového betonu v podobě rozpjatých křídel nad proskleným pásem hlavního vchodu. Před průčelí umístili kuželovité brutalistní objekty prodejen lístků. Boční průčelí jsou přizpůsobeny tvaru tribun. Jejich součástí jsou chrliče, ústící nad kruhové plochy, vyplněné balvany. V interiéru zaujme střední světlík sloužící k prosvětlení haly a segmentový balkon rozhodčích s výtvarně pojednaným pláštěm podle návrhu sochaře Rudolfa Valenty (1929, Praha - 2015, Berlín). Havířovská víceúčelová hala představuje propojení typové konstrukce s architektonickým a sochařským pojetím díla v intencích brutalismu. Novodobé úpravy ovšem potlačují původní architektonický a umělecký záměr.