obytný a kancelářský dům Čedok

Šestipodlažní obytný a kancelářský dům s plochými střechami byl vystavěn podle návrhu architekta Josefa Havlíčka (1938, Moravská Ostrava) v proluce zvané Míček na vytížené Nádražní ulici v centru Ostravy. Utvářejí ho dva bloky s byty ve vyšších podlažích, z nichž jeden je orientován do ulice Nádražní a druhý do ulice Jurečkovy. Tyto bloky propojuje společné křídlo ve vnitrobloku, obsahující zázemí parteru a pasáž, která spojuje obě jmenované ulice. Původně byl parter, otevírající se do Nádražní ulice rozměrnými výkladci a do Jurečkovy ulice střídmě řešeným průčelím, zařízen pro potřeby cestovní kanceláře Čedok. Interiér parteru řešil Radim Ulmann (1928, Klimkovice – 2017, Ostrava). Do současnosti se dochovalo jen dvouramenné schodiště s robustním zábradlím, propojující v parteru přízemí s vestavěným patrem. Po roce 1989 začalo přízemí parteru sloužit k obchodním účelům a patro je bez využití. Obytná část domu, situovaná v uličních křídlech, je tvořena mezonetovými byty, přístupnými pavlačemi, orientovanými do dvora. V úrovni bytové části se dům obrací do ulice dynamicky utvářenými průčelími s na koso orientovanými arkýři a z nich vystupujícími malými balkony s kovovým zábradlím. Vstup z Nádražní ulice je vyznačen na jižní straně mělkým rizalitem, rytmizovaným pásovými okny. Dům představoval výjimečný příklad takové výstavby v intencích pozdního internacionálního stylu. I v centru Ostravy totiž v té době převažovala prefabrikovaná panelová výstavba.