sousoší Panny Marie

Dílo stojí v jižní části trojúhelné svažité návsi, pod kostelem sv. Havla. Čelem se obrací k jihu, zády k areálu kostela, vyšší opěrné zdi (původně zde stávala kostnice). Architektura podstavce je nepůvodně zapuštěna do terénu (dva stupně fundamentu a soklová partie podstavce), památku obíhá do čtverce novodobé trubkové zábradlí. Meziprostor je osázen poléhavými keři. Jde o barokní sousoší datované rokem 1717, pochází pravděpodobně z okruhu černovické kamenické dílny. Materiálem díla je okrově zabarvený pískovec patrně černovické provenience. Improvizovaná svatozář je z drátu. Architekturu podstavce nad úrovní terénu tvoří nízká kvádrovitá spodní část ukončená krycí deskou s obvodovou profilovanou římsou rozšířenou do stran s podporou volutovitých konzol. Na ni uprostřed nasedá další, na výšku orientovaný kvádr s krycí deskou a nízkým nástavcem, nesoucí převýšenou centrální sochu Panny Marie Immaculaty. V postranních nižších partiích jsou osazeny sochy sv. Floriána a Šebestiána (všechny v téměř životní velikosti). Obě čela spodní části soklové architektury jsou opatřena německými votivními frakturními, jen zčásti čitelnými nápisy, na jižní straně ke sv. Šebestiánu, na severní ke sv. Floriánu. Také přední a zadní čelo horního dříku soklu je opatřeno německým frakturním veršovaným dedikačním nápisem k Panně Marii ukončeným letopočtem 1717. Všechny sochy jsou poněkud topornější sevřenou prací. Charakteristická je výrazná vertikální dimenze a obava z rozvinutí do prostoru. Socha Panny Marie s cípem pláště přehozeným přes pravé rameno, frontálně sepjatýma rukama a rozpuštěnými vlasy hledí pohledem lehce vzhůru. Pravou nohou šlape na hlavu hada, jehož ocas se vine podél splývajících záhybů roucha k pravému boku. Kolem hlavy se nachází improvizovaná drátěná svatozář (bez hvězdiček). Obdobně jsou vypracovány i obě sochy. Sv. Šebestián, v bederní roušce, je uvázán za ruce i nohy u osekaných větví stromu. Sv. Florián, v oděvu římského vojáka, drží džber v pravé ruce a praporec v ruce levé. Ze džberu se vylévá voda na hořící dům u Floriánových nohou.