městský dům Mince

Zděná omítaná patrová trojkřídlá stavba na půdorysu U, západní fasádou hlavního křídla obrácená do náměstí, na východ dvorem otevřeným do zahrady s oběma křídly. Severní stěnou dům souvisí se sousední řadovou zástavbou náměstí. Fasády jsou členěny nárožním kamenným armováním, pravidelným rozmístěním oken s jednoduchými pásovými šambránami s lištou, parapetní římsou a profilovanou korunní římsou. Fasáda do náměstí je sedmiosá v pravidelných rozestupech, uprostřed se širokým průjezdem završeným eliptickým obloukem a s kamenným ostěním se zvýrazněnými patkami záklenku a vrcholovým klenákem. V ploše průčelí jsou analyticky odhalené kamenné články středověké fasády. Jižní fasáda s nepravidelně rozmístěnými pěti okenními osami vrcholí dvěma trojúhelnými štíty. Východní fasády dvorních křídel mají pravidelně rozmístěné okenní osy (jižní křídlo tři, severní dvě); nádvorní fasády mají shodně po dvou pravidelných okenních osách. Uprostřed západní strany je přímý vstup do patra, krytý přesahem střechy. Na nádvorní stěně vyniká nástěnný obraz Nejsvětější trojice a svatých z roku 1744. Střecha hlavní Z části je sedlová. Jižní křídlo má sedlovou střechu s mezilehlým úžlabím a s valbou ze severní strany. V severním křídle je valbová střecha. Jednotlivé části střech s novodobými vikýři kryjí bobrovky. Předmětem ochrany je dům zv. Mince s ohradní zdí a pozemky vymezeného areálu.