předměstský dům - Dačických

Obdélný barokní dům je šířkově disponovaný, patrový, omítaný a zastřešený mansardovou střechou s vikýřem na jižní straně s vyzděnou, konkávně prohnutou čelní stěnou; ve vikýři členěným profilovanou římsou je vsazeno okno ve tvaru volského oka. Na severní straně je k domu připojena novější část, rovněž patrová, zastřešená sedlovou střechou. Střechy jsou kryté břidlicí, zděná část vikýře je pokrytá vrstvou prejzů. Fasáda obou částí je sjednocená: dům osvětlují obdélná dvojitá čtyřtabulková okna vsazená v kamenných ostěních; v barokní části jsou osazena v líci, v mladší části zapuštěná. Plocha zdí je členěna rustikovanými lizénami a opatřena kordonovou a hlavní římsou. Přistavená mladší část a východní strana barokní části, otočená do zahrady, mají členění zjednodušelé. Vchody do objektu jsou lemovány kamenným ostěním, nadpraží portálku do barokní části ze západní uliční strany je zdobeno drobným reliéfním znakem Dačických z Heslova s rukou napínající luk. Při kraji východní strany přiléhá k barokní části přízemní polygonální přístavek, na severní straně k mladší části přiléhá přístavek obdélný, rovněž přízemní; oba přístavky byly přistavěné později. Objekt byl opatřen jednotně omítkou s okrovým pigmentem (na mladší části je světlejší), římsy a rustikované lizény jsou smetanově bílé, nízký, mírně předstupující sokl po celém obvodu stavby je šedý. Místnosti v přízemí jsou klenuté valeně s lunetami, některé ojediněle v nedávné době obnovené, segmentové a jedna klenba necková s lunetami v hlavním pokoji. Ve středu domu se nachází schodiště vedoucí do patra, které je plochostropé. Interiér novější části prochází celkovou přestavbou. Další popis objektu viz. EL z r. 1970. Severně od domu při ulici oplocuje zahradu příslušející k domu kamenná neomítaná zeď o výšce cca 1,7m se zakulaceným horním okrajem. Oplocení z dalších stran je novodobé. Exteriér domu se nachází ve velmi dobrém stavu; roku 2004 prošel celkovou obnovou. Interiér v barokní části je velmi zašlý s vrstvami nečistot. Dochovala se zde původní dispozice, klenby a původní detaily (volské oko u schodiště, dřevěná dvířka do skříňového prostoru ve schodišti). Některé prostory v přízemí jsou ojediněle opravené, ve většině je však zchátralá omítka či se zde nacházejí zbytky novodobých tapet; v patře též. Úprava původní podlahy se z velké části nedochovala, v současnosti je zde pouze udusaná hlína. Z novější části zůstala dochována pouze hmota obvodového zdiva, celá vnitřní dispozice zanikla. V úrovni přízemí prostor zde na šířku rozděluje nově vezděná cihlová zeď, přes kterou jsou položeny železné traverzy. Objekt, kde je uskladněn stavební materiál, je momentálně uzavřen. V havarijním stavu je kamenná zeď při ulici. Při horním okraji je uvolněná, zborcená (v jedné partii až na výšku cca 0,5m). Zeď je vychýlená do ulice, obrůstá ji popínavá vegetace (břečťan) a vypadává maltové pojivo. Předmětem ochrany je dům čp. 2 a ohradní zeď (část) a příslušné pozemky.