měšťanský dvojdům

Jednopatrový nárožní dům je postavený na přibližně obdélnikovém půdorysu, z kterého směrem do Kutnohorské ulice vybíhají po stranách dva hmotově výrazné rizality. Pravý dvouosý rizalit má v přízemí zachovány dvě arkády loubí. Dům se skládá ze dvou popisných čísel, starší je část domu podél Parléřovy ulice, která má bohatě zdobenou pozdně barokní fasádu. Nárožní část objektu (čp. 106) je gotického původu se zachovanými valeně klenutými sklepy a s částečně dochovaným zdivem v přízemí. Někdy na sklonku 18. století byl dům přestavěn (valená klenba s pětibokými výsečemi) a opatřen fasádou se štukatérskou výzdobou. Druhá část domu (čp. 41) stojí na místě hlavní hradby a byla tedy postavena někdy na přelomu 18./19. století. V rizalitu, vysazeném do Kutnohorské ulice, a v přilehlé místnosti jsou plackové klenby. Dům má dvorek, který ze všech stran obíhá klasicistní pavlač. Po roce 1989 byla opravena střecha a zároveň vestavěno obytné podkroví (nad čp. 106, směrem do Parléřovy ulice čtyři na husto vedle sebe umístěné vikýře s nedělenými okny); v patře nová okna - dělená tabulková, ale s naddimenzovanými profily); v přízemí různorodé výkladce (hliník ap.). Předmětem ochrany je dvojdům čp. 41 a 106 a k nim náležející pozemky.