vila - památník Karla Čapka

Areál domu čp. 125 - Památníku Karla Čapka na Strži se rozkládá asi 1,5 km JV od středu obce Stará Huť pod hrází rybníka Strže při výtoku Hamerního potoka v Josefově údolí. Areál sestává z domu čp. 125, v němž je vlastní památník, menšího správcovského domku, někdejší hájovny čp. 120, bývalých stájí, přestavěných na zahradní altán s pergolou a velké zahrady. Součástí areálu je skalnaté návrší s žulovým obeliskem (p.p. 427/4), oddělené od zahrady Hamerním potokem. K areálu patří i protější břeh potoka (p.p. 427/3 a 398) a samotný potok v úseku od zdymadla se skalnatými balvany až po hranici pozemků p.p. 399 a 400. Parcela č. 399 je ještě součástí zahrady, která zde přirozeným způsobem přechází do volné otevřené krajiny.