hradiště Na Zavírce, archeologické stopy

Nevýrazné zbytky patrně pravěkého hradiště se nacházejí v prostoru vojenského újezdy Brdy, nad vodní nádrží Pilská. Hradiště zabírá část vrcholu kopce Zavírka s vrcholem ležícím 720 m nad hladinou moře. Opevnění v podobě kamenitého valu různého stupně dochování vede po celém obvodu kopce. Ohrazená plocha je protáhlá ve směru severozápad - jihovýchod. V nejdelší ose dosahuje 215 m, šířka se pohybuje od 80 – 92 m. Hradiště se nachází v jižní části vrcholového prostoru Zavírky s nejvyšším místem 719,6 m.n.m. Ohrazená plocha dosahuje 1,68 ha a délka obvodového opevnění čítá 538 m. Opevnění je na jihozápadní a jižní straně přiloženo k terénní hraně vrcholové části Zavírky. Terén na východní straně jen mírně klesá a na severní straně prochází kamenitý val po úplně rovině. Val je nejlépe patrný podél lesa na jihozápadě a především na jižní straně v lese, v místech, kde se stáčí z jihovýchodního směru k východu. V těchto místech dosahuje oproti vnitřní straně až 1m výšky, destrukce na vnější straně je až 5 m dlouhá s převýšením nepřesahujícím 2 m. V jihovýchodním průběhu se téměř vytrácí, patrný jako 0,5 m vysoký kamenný val je v prostoru mladého lesa v severovýchodní části obvodu. Severní část utrpěla při nedávných lesních pracích, po kterých zde zbyla holina a val zde dosahuje výšky maximálně 20 cm. Po jeho stočení k jihozápadu opět vstupuje do zalesněného prostoru a dosahuje výšky až 0,5 m. Na dvou místech (na západní a východní straně) ho přetínají současné cesty.