kostel

Kostel sv. Anežky České stojí uprostřed obdélného pozemku severně od nádraží, v době výstavby se jednalo o pozemek na okraji městské zástavby. Kolem kostela byl po dokončení stavby založen park v anglickém stylu. Přes očividné moderní tvarosloví se jedná o tradiční kostel s lodí, odsazeným menším kněžištěm a věží. Stavba je posazena na vyšším odsazeném betonovém soklu, odsazená přízemní partie je obložena keramickými glazovanými pásky, na přízemní část je nastavěna vyšší omítaná hmota. Mírně přesahující valbová střecha je nad lodí a kněžištěm pokryta keramickými bobrovkami. Podstřešní partie je zdobena pásem s plastickými řeckými kříži. Okna v omítané části exteriéru mají plasticky provedený vrcholový klenák, parapety jsou kryty keramickými tvarovkami. Obdélná loď je prolomena v delších stěnách pěti rozměrnými okny, v přízemní obložené části se nacházejí boční vchody s předsazenými třemi stupni vyrovnávacího betonového schodiště na půlkruhovém půdorysu. Dvoukřídlé dřevěné dveře na kovovém kování jsou v horní třetině částečně prosklené. Valbová střecha je prolomena na obou stranách dvěma vikýři ve tvaru volského oka. Kněžiště se závěrem na východní straně je vystavěno na obdélném půdorysu s půlkruhovým zakončením. Po bocích hmoty odsazené od lodě jsou připojeny přízemní čtvercové prostory pro boční kapli na severní straně a sakristii na jižní straně. Stříšky jsou nízkého sklonu kryté plechem. Nad bočními stěnami přístavků jsou vztyčeny křížky, na hřebeni střechy nad závěrem je vztyčena makovička zakončená plechovým stylizovaným sluncem. V podstřeší je zopakován pás s motivy řeckých křížů. Sakristie má v jižní stěně vchod obsluhovaný předloženým betonovým čtyřstupňovým schodištěm. Na západní straně přiléhá lodi předsazená užší věž na obdélném půdorysu. V přízemí věže se nachází hlavní vchod krytý markýzou završenou betonovým křížem. Předložené schodiště hlavního vchodu s masivními betonovými bočnicemi opticky prodlužujícími sokl je složeno ze tří betonových stupňů. Nad betonovými bočnicemi začíná obložení přízemní části kostela, přičemž je zde zdobeno dvěma křížky ze světlých keramických pásků. Prostřední část věže stále ještě navazující na loď je na jižní a severní straně prolomena okny obdobnými těm na bocích lodě. Horní část kvádru věže je členěna sdruženými větracími otvory završenými zdůrazněnými klenáky. Nad nimi jsou usazeny kruhové ciferníky věžních hodin. V podstřešní části je zopakován pás s plasticky vystupujícími řeckými kříži zopakovaný ze hmoty lodě a kněžiště. Mírně předsazená stanová střecha krytá plechem je završena kovovým křížem.