obytné stavení

Zděná omítaná přízemní stavba situovaná v čele jižní zástavby dvora. Obytný dům je ve štítové orientaci směrem do návsi a na severní straně (směrem k bráně) má kolmo situovanou výměnkářskou světničku. Sedlové střechy, sevřené zděnými nadvýšenými štíty, jsou pokryté keramickými pálenými taškami bobrovkami položenými na husté laťování. Průčelí do návsi členěno hladkým lisénovým rámcem, který odděluje tříosou část hlavního obytného stavení a dvouosou část výměnku. Fasádu tvoří hladký mírně předstupující sokl, hladký lisénový rám a uzavírá jí zděná korunní římsa s maltovým profilem. Na výšku obdélné okenní otvory s přímými parapetními římskami jsou orámované v horní třetině hladkou šambránou a ještě doplněny hladkou obdélnou parapetní výplní s okosenými rohy. Tříosá obytná část má zděný trojúhelný štít dosedající na korunní římsu. Štít je po obvodu lemovaný hladkou lisénou, ve střední ose sdružené okénko s obloukovými nadpražími lemované hladkou lisénou. Nad sdruženým okénkem ještě kruhový větrací otvor. Zdivo štítu je nadvýšeno nad úroveň střechy a jeho koruna je kryta cihlami. Střecha výměnku je nižší, kolmo připojená (v okapní orientaci do návsi) ke střeše hlavního obytného stavení a na severní straně uzavřená štítem, který je obdobně řešený jako štít obytného stavení směrem do návsi. Pod místně opadanou omítkou štítů vidět cihelné zdivo, pod porušenou omítkou soklu vidět zdivo smíšené s podílem větších opracovaných kamenných kvádrů. Výplně okenních otvorů směrem do návsi jsou dřevěné dvojité dvoukřídlé, vnější okna osazena v líci fasády, dělená příčlemi do osmi tabulek a opatřená zapuštěnými „bambulkovými“ závěsy. Dvorní průčelí hladké, členění a fasádní články přechází z průčelí obráceného do návsi. Štítové průčelí má vlivem terénu zvýšený sokl a v něm obdélný vstup s kamenným ostěním vedoucí do klenutého sklípku. V severovýchodním průčelí zazděný na výšku obdélný vstupní otvor a vlevo od něj v soklu podélně obdélný větrací otvor sklepa s kamenným ostěním. Krátká část průčelí souběžná s podélným průčelím chléva má jednu okenní osu. Okenní otvor je na výšku obdélný, s dřevěným dvojitým dvoukřídlým oknem v líci, členěným příčlemi do osmi tabulek a s meziokenní mříží.