pomník - památník odboje

Sousoší čelně natočené na východ, na základně z pískovcových desek kolem rámovaných obrubníkem s okosenými rohy. Půdorys obdélný se stěnami dovnitř zalamovanými. Na průčelích vymezených obrubníky jsou obdélné kamenné skříňky, ve kterých je umístěna prsť z bojišť. Desky položené na skříňkách mají rozměry 36x60 cm a na skříňce směrem na jih je napsáno: "Prsť od Terronu a Doss Alta". Stejná skříňka na severní straně s nápisem: "Prsť od Zborova a ze Slovenska". Podstavec sousoší vytvořen z bloků královédvorského pískovce, ze kterého je také celek pomníku, obrubníky a desky kolem sousoší, včetně sousoší nahoře. Základna pomníku má půdorys obdélníku a kubisticky zalamovaný tvar. Na každé ze čtyř stran bloku základny je vysoký reliéf v kubistickém rámu dolů kónickém, dovnitř sešikmeném a v dolní části neuzavřeném. Reliéfy ve vysoké modelaci zpodobují alegorické výjevy z bojišť (ze kterých je zde uložena prsť). Od nároží základny šikmo se zvedajících nahoru, sestupují k reliéfům plastické pásy s nápisy psané písmem stylu art decó. Ve středu složitého podstavce stojí socha Vlasti v nadživotní velikosti a přidržuje oběma rukama klesajícího bojovníka za záda a pravou ruku, a obrací za sebe hlavu k divákům. Památník celkem vysoký 6 m.