vila - součást býv. ředitelství státních drah

Vila je součástí ředitelství státních drah, provozně spojená s hlavní budovou na úrovni 1. patra. Jednopatrová stavba obdélníkového půdorysu s ustupujícím 2. patrem. Zděný objekt, konstrukčně a dispozičně trojtrakt s dvouramenným schodištěm ve dvorním traktu. Omítka břízolitová, střechy rovné. Stavba je celá podsklepená, vstup z Mánesovy ulice na úrovni suterénu. Přízemí má stejný dispoziční rozvrh jako suterén. Nad vstupem půdorys rozšířen pravoúhlým arkýřem, ve dvorním traktu symetricky umístěné lodžie. První patro má arkýř nad vstupem, do ulice Nerudovy dva balkony a lodžii severně od spojovací chodby. Druhé ustupující patro umístěno nad střední částí dvorního traktu. Průčelí do Mánesovy ulice je symetrické tříosé s výrazným motivem arkýře ve zvýšeném přízemí a 1. patře. Omítka břízolitová, sokl obložen kamennými deskami. Fasáda do Nerudovy ulice rovněž tříosá, v 1. patře po stranách balkony s plným betonovým zábradlím. Boční severní fasáda má tři okenní osy, uprostřed menší dvoukřídlá okna příslušenství, po stranách čtyřkřídlová okna místností. Dvorní fasáda je rozdělena spojovací chodbou na část jižní se 3 osami a na část severní s jednou okenní osou. Ustupující 2. patro ve hmotách symetrické, do ulice Mánesovy i do dvora 3 okenní osy, štíty bez oken. Výrazným architektonickým prvkem je vytvoření kryté terasy propojením komínových pilířů při obvodových zdech s ustupujícím patrem železobetonovými deskami.