chlévy

Na dvorní křídlo obytného domu přímo hmotově navazuje v podélné ose bývalý chlév, který se na severní straně prolíná s obytným domem a na jižní straně s kolnou. Jedná se o přízemní objekt s půdní nadezdívkou, vystavěný nad obdélným podélným půdorysem a se sedlovou střechou. Z jižní strany ještě přiléhá otevřená kolna. Střecha chléva oddělená od obytného domu požárním štítem nenavýšeným nad střešní plášť. Podkroví chléva je ještě cca v polovině předěleno cihelným požárním štítem, jehož koruna je pod úrovní střešního pláště. Krytina tvořena keramickými pálenými drážkovými taškami, styk střešních plášťů vyřešen plechovým stojatým falcem. Pult sedlové střechy chléva má oproti střeše obytného stavení prodloužen okap, pod kterým je osazený žlab a svod. Na západní straně střechy žlab a svod neosazen, z pultu vystupuje novodobý kruhový komín. Podélné východní průčelí (dvorní) má celkem pět os, fasáda členěna hrubě omítaným soklem, jinak hladká. Cca v severní polovině průčelí je sokl ukončen předstupujícím pásem z cihel (na štorc), v jižní části sokl není. V první severní ose je okenní otvor náležící k dvornímu křídlu obytného domu. Směrem k jihu následují tři vstupní otvory bývalého chléva. V poslední jižní ose vjezdová vrata dodatečně vestavěné garáže (druhá pol. 20. stol.). V koruně zdiva mezi první a druhou osou od jihu je pravoúhlý otvor – pozůstatek po nakládacím vikýři, severněji býval ještě jeden vikýř - zazděný otvor je vidět z půdy. Okno v první severní ose řešeno stejně jako u obytného stavení. Vrata do garáže plechová dvoukřídlá. Ostatní tři vstupy bývalých chlévů mají dřevěné jednokřídlé výplně, jedná se o dveře kryté v líci fasády dveřnicemi, konstrukce je prostá prkenná s přibíjenými svlaky, s vnějšími kovanými pásovými závěsy (patrně z různých časových období – druhá pol. 19. stol. až první pol. 20. stol.) a kovanými petlicemi. Střední vstup má navíc nadsvětlík oddělený profilovaným dřevěným poutcem. Podélné západní průčelí (do ulice, ven ze dvora) je rozděleno na cca dvě poloviny, ve střeše patrný plynulý přechod krytiny přes středový požární štít. Jižní polovina (souběžná se západní fasádou obytného domu) má hladkou fasádu, členěnou pouze soklem a korunní římsou. Sokl mírně předstupující ukončený cihelným pásem (na čtorc) a prostou stupňovitou korunní římsou vyzděnou z režného cihelného zdiva. Cca v horní třetině obvodového zdiva vystupují tři kameninové roury (bývalé párníky). Jižní polovina západního průčelí chléva je mírně odsazena za líc severní poloviny pravoúhlým ústupkem. Fasáda je hladká nečleněná, z koruny zdi vystupují zhlaví krokví. Ve zdivu dva asymetricky situované obdélné podélné okenní otvory.