dům

Dům stojí na obdélném půdorysu je patrový se sedlovou střechou, částečně je zděný z kamenných kvádrů, částečně je roubený. Patro je vynášeno podstávkou. Celý dům stojí na kamenné soklové podestě, jihovýchodní (obytná) část je na podestě roubená, severozápadní (chlévní) část je zděná z opracovaných kvádrů do výšky patra. Celé patro je roubené, na jihovýchodě je vynášeno podstávkou. Jižní okapní stěna má dvě pole podstávek prolomené na výšku obdélným okenním otvorem, štítová strana má tři pole podstávek prolomená trojicí shodných okenních otvorů. Zdůrazněné jsou bílé okenní šambrány se zvlněným horním překladem. Výplně jsou dvoukřídlé, dvojité, vnější okna mají v každém křídle šestnáct tabulek, vnitřní jsou bez dělících příčlí. Okna v patře těchto dvou pohledových průčelí mají až na jedno shodný výraz i rozměry. Jedná se o na výšku obdélné otvory s bílou šambránou se zvlněným horním překladem. Výplně jsou dvoukřídlé z dřevěného masivu, vnější okna jsou šestitabulková, vnitřní bez dělících příčlí. Jedno atypické okno bylo vytvořeno zazděním původního vstupu na dnes již neexistující pavlač nad zápražím. Pohledový štít je svisle a diagonálně pobitý, nepohledový severozápadní štít je pobit jednoduchými prkny na sraz. Severní nepohledové průčelí je částečně pobito svislými prkny nad chlévní zděnou částí, zhruba v ose domu je na kamenné podezdívce vodorovné roubení, obytná část severní stěny je novodobě vyzděna škváro-cementovými omítnutými tvárnicemi. V přízemí je ve zděné stěně viditelný otisk chlebové pece. Nad ní je původní vstup na zaniklou pavlač, dnes okno s cihelnou plentou. Směrem nad původní chlévní část jsou dvě na šířku obdélné okenní otvory s výplní v dřevěných dvojitých profilech. Střešní krytinu tvoří pálená bobrovka. V jižní rovině opatřená pěti volskými oky. Hlavní vstup je ze zápraží ve třetí ose zprava přes kamenné ostění s nápisovým polem s letopočtem 1803. Nad vstupem je zavěšená kovová lucerna se skleněnými okénky. Ze zápraží je veden ještě vstup v chlévní části do prostoru s dvěma středovými sloupy. Mezi vstupem do chlévů a vstupem do obytné části jsou dvě okna jedno na šířku a jedno na výšku obdélné s bílou šambránou. Nad šambránou a nad vstupem je viditelný cihlový vylehčovací oblouk.