dům

Dům usedlosti je patrový, trojdílný, na obdélném půdoryse, s krátkou patrovou přístavbou křídla při severním podélném průčelí. V rozsahu světnice a patra (včetně patra křídla) je dům roubený, část přízemí hlavního objektu a přízemí křídla jsou zděné. Spáry roubení jsou kryty lištami. Sedlová střecha s námětky je kryta eternitem, východní část severní strany střechy (až k hřebeni střechy křídla) pálenými bobrovkami kladenými dvojitě na řídké laťování. V severní straně střechy západně od křídla je nakládací vikýř. Sedlová střecha křídla je nižší, krytá pálenými bobrovkami, kladenými jak výše uvedeno. Z jejího hřebene vystupuje zděný pískovcový komín, který je na východní straně datován letopočtem (18.. ? – nečit.). Světnice v přízemí má kamennou omítanou podezdívku, její roubené stěny mají na všech třech stranách podstávku s hladkými sloupky a pásky. Vstupní jižní průčelí: v rozsahu světnice (v pravé části domu) dvouosé. Při levé části průčelí (v rozsahu síně a hospodářské části) probíhá v přízemí přístavek s chodbou, bedněný na sraz s lištami, krytý pultovou stříškou. Chodbu osvětluje pět šestitabulkových oken, z nich to ve 2. ose je sdružené trojité, pod ním jsou vestavěny tři původní králičí kotce. Nad přístavkem se nachází užší krytá bedněná pavlač, osvětlovaná čtyřmi šestitabulkovými okny. Hlavní vstup se nachází na boční (východní) zděné hrubě omítnuté straně přístavku, dveře jsou novodobé z 2. pol. 20. století. Východní štítové průčelí je dvouosé, trojúhelný štít je bedněný na sraz s lištami, dělený horizontálně lištou asi v polovině. Spodní část je svisle bedněná s dvěma šestitabulkovými okénky (s dřevěnými šambránami, sestavenými z horní a dolní jednoduché lišty a postranních ozdobně vyřezávaných prkének). Horní část štítu je dělena vertikálně uprostřed na dvě trojúhelná pole, klasovitě bedněná; v obou polích se nachází drobný kulatý větrací a osvětlovací otvor. Okna světnice v přízemí a v patře jsou dvoukřídlá šestitabulková, rámovaná dřevěnými šambránami – v přízemí jednoduše profilovanými, v patře pak sestavenými z ozdobně vyřezávaných prkének. Severní podélné průčelí je v přízemí vlevo (světnice) členěné jedním polem podstávky; toto pole je však zhruba ve třech čtvrtinách délky přerušeno kolmo přistavěnou zdí křídla. V poli se nachází dvoukřídlé okno v neprofilované dřevěné šambráně. Průčelí vpravo od přístavby křídla má obedněné patro (na sraz s lištami) bez otvorů, k přízemí přiléhá přístavek, bedněný na způsob záklopu, rovněž bez otvorů, s pultovou střechou krytou betonovými taškami. Přistavěné křídlo je v přízemí zděné, omítané, se svlakovými dveřmi v omítaném ostění (šambráně bez profilace) ve východním průčelí a šestitabulkovým oknem v líci, s omítaným ostěním (neprofilovanou šambránou) v ose štítového severního průčelí. V patře pak kolem všech tří stran probíhá pavlač, bedněná na sraz s lištami, na východní straně otevřená, na severu a západě krytá s širokými ozdobně vyřezávanými otvory (bez výplní). Mezi lety 2000 až 2009 včetně byla východní strana pavlače opravena, původní svislé bednění s přelištováním na zábradlí bylo nahrazeno svislým bedněním na sraz na celou výšku pavlače a v něm vynechány tři otvory ozdobně vyřezané dle otvorů na zbývajících stranách pavlače. Vstup na pavlač je na východní straně. Místnost v patře křídla je z pavlače osvětlována šestitabulkovými okny (jedno na východní, dvě na severní straně) Při západní straně křídla se nachází přízemní přístavek, bedněný na způsob záklopu a krytý pultovou stříškou. Štít křídla je bedněný svisle na sraz s lištami, se dvěma čtyřtabulkovými okénky; šikmé strany štítu jsou lemovány ozdobnou lištou. Při západním štítovém průčelí se nachází přístavek, krytý pultovou střechou (v úrovni nasazení štítu). Západní zeď přístavku je vystavěna z pískovcových kvádrů, boční stěny jsou obedněné. Západní štít je svisle bedněn na sraz. Celé průčelí je bez otvorů. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný.