boží muka

Sloupková zděná boží muka pozdně barokního tvarosloví je situována jako důležitý orientační a městotvorný prvek v intravilánu města ve výseči křižovatky při silniční komunikaci směřující na Lomničku. Boží muka vyrůstající z kamenné čtvercové základny byla vystavena jako zděný hranolový sloup na čtvercovém půdorysu. Na hranolový dřík nasedá v horní třetině hmotově shodná kaplice, od těla dříku oddělena průběžnými kordonovými římsami. Na severní a jižní pohledové straně je kaplice prolomena nikou s ustupujícím půlkruhovým záklenkem. Boží muka je ukončena profilovanou podstřešní římsou a završena jehlancovou stříškou krytou bobrovkou s železným dvouramenným jetelovým křížem vetknutým ve vrcholu.