hostinec

Při silnici první třídy I/27, která prochází centrem Strojetic, se nachází areál bývalého hostince. Jde o východní okraj jádra obce, od návsi s vodní plochou a kostelem je však hostinec vzdálen jen něco málo přes sto metrů. Terén je zde přibližně rovinný. Pro své umístění u frekventované silnice a pro svou mohutnou hmotu hlavní budovy, završenou mansardou, je areál poměrně nápadný. K areálu patří, kromě hlavní patrové budovy hostince, ještě přízemní přístavek, který se k ní připojuje na severozápadě. Uliční fronta pokračuje kulisovou branou, která ovšem bývala dříve hospodářskou budovou či kolnou, a ze které se dochovala právě pouze její štítová stěna s vraty. Historicky k areálu patřily ještě dvě patrně rovněž hospodářské budovy, dnes rovněž zaniklé. První, zděná, stávala za dnešním rodinným domem č. p. 127. Druhá, dřevěná, uzavírala dvůr na severovýchodě.