dům

Novostavba z roku 1896. Stavba založena na starších gotických sklepech.Dům, postavený na zhruba obdélném půdorysu, je situován v řádové zástavbě severní fronty protáhlého náměstí. Bohatě řešené hlavní vstupní průčelí je vyvedeno v duchu eklektizmu sklonku 19. století (datace na fasádě 1896). Fasáda je ve všech podlažích členěna čtyřmi okenními osami. Přízemí je opatřeno bosáží. První osu zleva tvoří půlkruhově ukončený vstup, zvýrazněný portálem. Vstup uzavírají dvoukřídlé dveře rámové konstrukce s půlkruhovým nadsvětlíkem. Dveře jsou nepochybně původní z doby výstavby objektu. Trojice rozměrných oken v přízemí je rovněž půlkruhově ukončena. Parapetní římsy těchto otvorů jsou vynášeny dvojicemi kanelovaných konzol. Plocha obou vyšších pater, oddělená od přízemí profilovanou kordonovou římsou, je členěna pásovou rustikou. Okenní otvory jsou na výšku obdélné, lemované šambránami se středovými lichoběžnými klenáky (ve druhém patře svazkovými). Okenní otvory prvního patra jsou zvýrazněny segmentovými frontony, vynášenými volutovými konzolami. Vnitřní plochy frontonů jsou vyplněny motivy lastur s rozvilinami. Okenní otvory druhého patra mají přímé nadokenní římsy rovněž na konzolkách. Mezi okny druhého patra jsou umístěny kartuše (středová s datací 1896). Okna jsou novodobá (2. polovina 20. století Průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou s mutuli, na níž je nasazena nízká atika, po stranách s motivem balustrád. Střecha domu je sedlová s hřebenem souběžným s komunikací.Vstup do sklepů se nachází pod schodištěm vlevo vzadu. Schodiště do sklepa ústí do prostory zaklenuté valenou klenbou. Po východní straně je osazen půlkruhový gotický portál. Dolní prostory suterénu jsou vyhloubeny ve skalním podloží.