zájezdní hostinec

Areál starého zájezdního hostince leží uprostřed obce na záp. straně návsi při křižovatce cesty, odbočující z hlavní silnice k J ke kostelu. Budovy areálu tvoří pravidelně disponovaný čtyřstranný celek s menším středním přibližně čtvercovým dvorem, který byl původně průjezdný ve směru V - Z. Vých. část areálu zaujímá vlastní hostinec, orientovaný vstupním průčelím do návsi. Na jižní straně dvora stojí velká budova s dvěma kolnami v přízemí a sýpkovým polopatrem, doplněná přístavbou sušárny chmele z konce 19. stol. Na budovu navazuje na téže straně dvora směrem k Z menší stavba dalších kolen s holubníky v podkroví. Na záp. straně se rozkládá velká stodola, dále k S jsou malé chlévy pro menší zvířata s drůbežími kurníky. Mezi stodolou a chlévy stojí stará, dnes nefunkční brána, jíž se dříve vyjíždělo ze dvora hospody. Bránu zakrývá novější přístřešek. Na sev. straně dvora je umístěn velký chlév, mezi chlévem a hostincem v SV koutě areálu je vjezdová brána do dvora. Předmětem ochrany je: hostinec, budova velkých kolen se sýpkovým polopatrem a sušárnou chmele, objekt menších kolen, stodola s malými chlévy a branou, velký chlév, vjezdová brána a pozemky vymezeného areálu.