venkovský dům

Přízemní dům volně stojící v zástavbě, štítovou stěnou orientován ke komunikaci, částečně roubený, částečně zděný z kamene a cihel. Sedlová střecha pokrytá vlnitým eternitem, krov hambalkový. Vedle vstupu do síně v hlavní okapové stěně předstupuje patrový rizalit se sedlovou střechou. Štítová stěna čtyřosá, okna lícová, jednodílná, čtyřtabulková, dřevěné parapety, ostění s dřevěným obložením, při nadpraží dekorativní. Spáry roubení jsou překryty laťováním. Štít slezského typu svisle bedněný, vrchní část střechovitě, bednění kryto latěmi. Pod střechovitou částí záklopové prkno zdobené obloučkovým vlysem. Ve štítu dvě čtvercová čtyřtabulková okénka s dekorativním vlnkovým orámováním a dva malé čtvercové větráky. Ve dvorní okapové stěně tři okénka do světnice stejná jako ve štítové stěně a vstup do síně, vstupní dveře původní rámové s kazetovými výplněmi. Vedle vstupu malé prosvětlující okénko. Přízemí rizalitu je zděné, z okapové stěny v přízemí rizalitu vstup do chléva s kamenným ostěním a svlakovými prkennými dveřmi, nad nimi okénko do křížové světničky. Štítová stěna rizalitu má v přízemí jedno okénko, patro dvouosé se dvěma čtyřtabulkovými okénky. Štít rizalitu svisle bedněný, ve spodní části záklopové prkno zdobené obloučkovým vlysem. Horní část bednění výrazně přesazena, bedněna střechovitě, rovněž se záklopovým prknem. Roubení v patře rizalitu je pobito plechovými pásy. Zadní okapová stěna je zděná, omítnutá. V této stěně dvoudílná šestitabulková okna do světničky, v zadní části čtyřtabulková okna a jedno třídílné šestitabulkové okno.