venkovská usedlost

Usedlost stojí v centrální části obce při silnici do Vidimi a skládá se z obytného stavení a stodůlky. Obytné stavení je umístěno u silnice v mírném svahu a k ní okapově orientované. Dům stojí na kamenné podezdívce (vínově natřená). Je patrový s přízemím dodatečně vyzděným, patrem dřevěným, přičemž přední místnost je roubená, zadní část je hrázděná. Vnější povrch přízemí je opatřen hladkou omítkou bílé barvy, průčelí v patře a zděná část hrázděné konstrukce jsou rovněž bíle omítnuty. Přízemní základna v čele a na okapové straně směrem do dvora přečnívá přes patro objektu. V čelním průčelí je daný přesah kryt stříškou z bobrovek, na dvorní straně nasedá na přesah zděného přízemí pavlač se sloupky uchycenými na přesahu střechy. Čelní průčelí domu je dvouosé s dvěma dvoukřídlými okny v přízemí i patře, přičemž v přízemí jsou okna větší obdélného půdorysu, umístěny ve špaletách se segmentovým záklenkem. V patře jsou okna menší, uprostřed a na nárožích stojí podstávka. Štít je bedněný svisle kladenými prkny doplněnými lištami. V horní třetině štítu jsou dvě malá okénka. Vstup do objektu je z dvorní strany, v interiéru je dochovaná tradiční trojdílná dispozice, v síni je patrná stopa po někdejším hrázděném komíně. Ve dvoře na zadní komorový díl nasedá zděný přístavek s pultovou střechou. Střecha domu je sedlová krytá betonovými taškami. Proti stavení ve dvoře stojí nevelká stodůlka krytá sedlovou střechou, v jejíž ploše je prolomen otvor pro mohutný vikýř. Předmětem památkové ochrany je obytné stavení, stodůlka a pozemek vymezeného areálu.