výklenková kaple

Výklenková zděná kaple byla ukončena segmentovým nástavcem a vrcholila křížem latinského tvaru. Nároží byla lemována pilastry s jónskou hlavicí, dříky zdobily v horní části střapečky. Nástavec měl formu toskánské edikuly završené prázdným segmentovým frontonem. Na římsových hlavicích klečeli andílci. Uprostřed nástavce byl umístěn oválný reliéf Boha Otce v oblacích. Kaple byla na původním místě před likvidací obce Hrdlovka znehodnocena novým obložením. V nice se nacházel kamenný reliéf Madonny s Ježíškem pravděpodobně z poloviny 18. století a nad ním oválný reliéf s námětem Ducha svatého. Kamenný reliéf kasulového tvaru s námětem „Panny Marie pasovského typu“ vrcholil baldachýnem. Reliéf zpodobňoval Madonu jako sedící polopostavu na květinovém loži s dvěma anděly nesoucími korunu. Ježíšek stál na matčině klíně, pravou nožku měl zvednutou a oběma rukama objímal svou matku. Marie jej přidržovala. Tvář tisknoucí k tváři Mariině směřovala k divákovi stejně jako Marie. Oba reliéfy oválného tvaru s námětem Ducha svatého a Boha Otce jsou dnes nezvěstné.