zámek

Areál zámku Polní Voděrady leží na severovýchodním okraji obce v rozlehlém komponovaném anglickém parku, vymezeném kamennou ohradní zdí se dvěma branami (v roce 2015 byla jižní brána zbořena). Sestává z patrové budovy zámku, parku a provozního objektu. Jedná se o patrový zámeček obdélného půdorysu s jednoduchou fasádou. Vnější fasády zvýraznily římsy, okna byla oddělena plochými pilastry zakončenými bohatě zdobenými korintskými hlavicemi a opatřena nadokenními i podokenními římsami. Střední osa zámku byla nad balkonem zvýrazněna štítem s erbem Eisensteinů (odcizen). Předmětem ochrany je zámek čp. 1, park, ohradní zdi s branami a pozemky vymezeného areálu. Na ploše památky se nachází nechráněný objekt garáží (postavených v místě zaniklého hospodářského objektu) a tarasní zdi. Jihozápadně od zámku (mimo plochu památky) se dochovaly sklepy zaniklého pivovaru a severovýchodně na areál zámku navazuje rozsáhlý hospodářský dvůr (není předmětem ochrany).