Žilkova vila

Patrový zděný dům se nachází v mírném východním svahu v rozvolněné zástavbě při někdejším okraji městských hradeb, ve východní části městské památkové zóny. Vila na čtvercovém půdorysu je hmotově členěná odsazeným dílem průčelí, jenž se na protilehlé zahradní straně projevuje v podobě rizalitu. Hlavní západní průčelí se obrací do ulice, východní směřuje do bývalé zahrady, na kterou navazovala vinice (v druhé polovině 20. století byla zahrada zastavěna bytovými domy). Fasády charakterizuje spojení hladké bílé omítky s pásy a dekorem z hrubě strukturované, okrově zbarvené omítky, doplněné barevnými akcenty z glazovaných kachlů. Výrazným prvkem jsou štíty s vyřezávanými, barevně pojatými dřevěnými prvky, podobně jako zábradlí pavlačí. Sokl je obložen kamennými oblázky. Bohatě zdobená západní fasáda má asymetricky řešené průčelí, akcentované vstupní předsíní s kanelovanými jasně bílými sloupy, kamennými lavičkami a modře malovaným podhledem zvalbené stříšky. Vstupní osa v patře pokračuje vertikálními stupňovitými okenními průřezy, osazenými barevnou vitrají s motivem páva, stromu a květin. Vše korunuje předsazená hlavní římsa, po celém obvodu stavby zdobená malovaným motivem mořské vlny. Fasády jsou členěné různě velkými vertikálně obdélnými okny ve špaletě, s parapetní římsou a úzkou šambránou. Západní průčelí je o třech osách, protilehlé o hlavních dvou okenních osách a obě boční průčelí o dvou osách. Nad okny v patře je vysazena fabionová římsa, lemovaná dekorativním rastrem trojúhelníkových motivů. V hlavním průčelí při vstupu do vily byla dodatečně osazena obdélná kovová pamětní deska s nápisem: ŽILKOVA VILA / POSTAVENA V LETECH 1906-1907 / PODLE NÁVRHU ARCHITEKTA BOHUMILA HÜBSCHMANNA / PRO MARII NEUMANNOVOU // POZDĚJI ZDE ŽIL A PRACOVAL JEJÍ ZEŤ / PROF. THDR. FRANTIŠEK ŽILKA / (1. 6. 1871 DOLNÍ ROZSÍČKA – 9. 2. 1944 PRAHA) / PŘEDSTAVITEL MĚLNICKÉHO KULTURNÍHO A DUCHOVNÍHO ŽIVOTA, / PRVNÍ FARÁŘ EVANGELICKÉHO SBORU V MĚLNÍKU (1901-1919), / PŘÍTEL PREZIDENTA T. G. MASARYKA, / KTERÝ HO NA MĚLNÍKU NĚKOLIKRÁT NAVŠTÍVIL // PROFESOR NOVOZÁKONNÍ VĚDY / NA HUSOVĚ ČESKOSLOVENSKÉ EVANGELICKÉ FAKULTĚ BOHOSLOVECKÉ, / AUTOR TEOLOGICKÝCH PRACÍ A PŘEKLADATEL (NOVÝ ZÁKON. 1933). Zadní východní průčelí se dělí na rizalit směřující k jihovýchodu a ustupující část průčelí s pavlačemi ve zvýšeném přízemí a patře. Rizalitem vede vstup do vily, krytý nízkým přístavkem s obkladem z oblázků, s trojúhelným vyřezávaným štítem s modrými akcenty barevnosti a se sedlovou střechou. Rizalit vrcholí nad úrovní střechy náběhem trojúhelného tvaru, na který navazuje hrázděný jednoosý vikýř s trojúhelným štítem (podobný vikýř se opakuje také v bočním jižním průčelí). K výrazným dřevěným prvkům patří vyřezávané zábradlí a dřevěný obklad s barevnými akcenty pavlačí a prosklený dřevěný arkýř v přízemí severního průčelí, zčásti s modře malovaným trojúhelným dekorem. Za pozornost stojí i dekorativní kovářské mřížky dvou oken při pavlači ve zvýšeném přízemí. Vila je kryta zvalbenou střechou, vikýře sedlovými stříškami, s eternitovou krytinou. Vilu obklopuje nevelký pozemek, kde se dnes z původní architektonicky pojaté zahrady nacházejí pouze tarasní zídky s oblázkovým obkladem, lemující anglické dvorky před okny do suterénu domu. Předmětem ochrany je vila čp. 204, pozemek parc. č. 604 v k. ú. Mělník. Součástí památky jsou zídky lemující anglické dvorky před okny do suterénu, přesahující na pozemek parc. č. 605.