venkovská usedlost

Areál usedlosti čp. 22 se nachází na samém Z okraji vsi (za hranicemi vesnické památkové rezervace), vymezený na J straně hlubokou strží. Uprostřed travnatého dvora dominuje přízemní roubená chalupa, orientovaná štítovým průčelím k přístupové polní cestě s malou předzahrádkou (vymezenou dřevěným plaňkovým plotem ukotveným v nárožních kamenných pilířcích na pískovcové podezdívce). Na dům, v zadní části, přiléhá kolmo stavba nevelké pilířové stodoly. Soubor pískovcových hospodářských objektů (využívající výškových rozdílů mezi dvorem usedlosti a okolního terénu) a sklepa (vyhloubeného do pískovcové skály) vymezuje dvůr na S straně. Součástí areálu je také bedněná stavba kůlny s přiléhajícím dřevníkem situovaná na J straně dvora (podél strže). Kolem dvora usedlosti (směrem k S a SZ) se rozprostírá rozlehlá zahrada (pp.p. 112), která směrem k S výrazně stoupá a chrání tak níže položený dvůr. Předmětem ochrany je obytný roubený dům, sklep, dva chlévy, suchý záchod, psí bouda a pozemky vymezeného areálu. V prostředí památky se nachází ještě nechráněný dřevník stojící jižné od domu.