městský dům zv. Portartur

Dům č.p. 35 stojí ve východní, dolní části obce při hlavní průjezdní silnici směrem ke Stradonicím. Naproti přes silnici u břehu Berounky bývala železářská huť, z níž zbylo přestavěné torzo. Dům je velká samostatně stojící patrová budova v zásadě obdélného půdorysu s valbovou střechou krytou pálenou taškou bobrovkou. V zadní (jihovýchodní) části vybíhá jižním směrem krátké křídlo, které navazuje na svah za domem. Hlavní průčelí tvoří delší strana budovy orientovaná na sever směrem k silnici. Průčelí je pravidelně symetricky členěno 9 okenními osami, střední část se třemi osami je zvýrazněna mělkým rizalitem završeným nízkým trojúhleníkovým štítem. Přízemí je hladké, členěné jen soklem a neúplnými šambránami v horní třetině oken, naznačenými jen plochou páskou. V třetí ose zleva je hlavní vstup s kamenným ostěním a obdélným nadsvětlíkem. V druhé a čtvrté ose zleva v přízemí okno chybí. Patro je odděleno plochou kordonovou římsou, rizalit je členěn pilastry, pilastry jsou rovněž v nároží budovy. Okna v patře jsou lemována vystupující obdélnou plochou završenou profilovanou římsou a dosedající na kordonovou římsu. Korunní římsa je plochá, v horní části profilovaná. Okna jsou dvojitá, v přízemí jsou dělena na 6 tabulek, v patře na 10 tabulek s poutcem, osazena v líci fasády, vnější křídla ven otevíravá. Fasáda je natřena světlou barvou nažloutlého odstínu, vystupující části jsou světlejší, přízemí je obíleno. Boční fasády mají obdobné, pouze jednodušší členění jako průčelí, okna nejsou orámována, chybí i nárožní pilastry.