dům U Tří placů

Třípatrová částečně podsklepená budova s krátkým levým dvorním křídlem má půdorys zhruba ve tvaru písmene L. Hlavní výtvarně náročně pojaté průčelí do Jindřišské ulice je členěno devatenácti okenními osami (3-4-5-4-3) se třemi mělkými rizality. Střední rizalit vrcholí trojúhelným štítem, boční rizality atikou s balustrádou. Rizality jsou zdůrazněny mnoha dalšími prvky: plošnou pásovou rustikou, v ose středního rizalitu partií hlavního vjezdu s balkonem, střední osa 1. a 2. patra všech rizalitů je zvýrazněna celkově odlišným a bohatším členěním. Ostatní okna 1. patra mají šambrány, podokenní římsy, parapetní výplně a trojúhelné frontony s volutovými konzolkami. Okna 2. patra lemovaná šambránami mají rovné podokenní i nadokenní římsy s konzolkami. Okna 3. patra se šambránami mají jen podokenní římsy s konzolkami. Parter s pásovou rustikou je poznamenán novodobými úpravami obchodních výkladců. Partie hlavního vjezdu je zdůrazněna ve třech osách čtyřmi pilastry, ve střední ose segmentově zaklenutý vjezd do dvora. Nad pilastry navazují dekorativní volutové krakorce podpírající mohutný balkon 1. patra. Horizontálně je průčelí členěno kordonovou římsou a mohutnou korunní římsou, pod kterou probíhá pás s motivy rozet a meandrů. Okna průčelí jsou zachována původní z doby přestavby v l. 1872-1873, jemně profilovaná, členěná do kříže, vnější příčník má v křížení vyřezávanou rozetu. Vjezdová dvoukřídlá dřevěná vrata zdobena dvěma lvími maskarony. Vpravo vedle vjezdu je umístěna pamětní deska se jmény obětí bojů z května 1945. Dvorní průčelí jsou jednoduchá, bez architektonického členění, pouze s profilovanou korunní římsou. V patrech probíhají v rozsahu sedmi os zprava pavlače, pokračující podél zalomeného dvorního křídla. Původní litinové dekorativní zábradlí je dochováno jen na pavlači 2. patra (podle SHP z roku 2006 bylo ještě v tomto roce zachováno zábradlí i ve 3. patře). Střecha hlavního uličního křídla je sedlová, zalomené dvorní křídlo má pultové střechy. Pavlače kryty plechovou stříškou.