křížová cesta

Jezuité vybudovali ve Starém Hrozňatově celkem 23 kaplí křížové cesty se svatou studánkou. Většinu z nich tvořily výklenkové kaple se sochami vyřezávanými ze dřeva v životní velikosti. Kaple Poslední večeře Páně a kaple sv. Kříže byly centrály s věžičkou a šest zastavení se nacházela v tzv. Domě Piláta. Všechny výklenkové kapličky, dochované i zaniklé, byly architektonicky shodné. Lišily se pouze v detailech použitých dekorativních prvků. Na půdorysu cca 2,3 x 4,5 m, vysoké kolem 5 m poměrně masivní převýšené těleso kaple s rozměrným výklenkem, po jehož stranách (nárožích) většinou provedena bosáž. Ve vrcholu oblouku niky vždy klenák. Nad štítovým průčelím vyzvednut hladký štítek, doprovázený na bocích a vrcholu kamenickými články (koule, piniové šišky a pod.). Stříška od vrcholu štítu zvalbena. Výklenky byly opatřeny dekorativní mříží.