činžovní dům

Čtyřpatrový dům na půdorysu ve tvaru písmene L je situován na nároží ulic Na Poříčí a Havlíčkovy (dříve Jezdecké). Obě domovní křídla obklopují malý dvorek v zadní části pozemku. Průčelí do Havlíčkovy ulice je celkem devítiosé s jednoosým nárožním rizalitem. Přízemí má po mladších úpravách většinou zjednodušenou hladší fasádu, kterou prolamují jednotlivé půlkruhově zakončené výkladce. Pouze u edikulového portálu hlavního vstupu a v nárožním rizalitu s portálem průchodu se na fasádě uplatňuje bosáž. Nad oběma zmíněnými portály jsou v úrovni prvního patra balkony s balustrádou. Dvoukřídlá vrata hlavního vstupu jsou pobitá plechem s tepanými detaily, v nadsvětlíku osazena dekorativní kovová mříž. Plocha 1. patra s obdélnými okny je celá bosována. Fasády 2. a 3. patra z režného zdiva mají kontrastně tmavší nárožní bosáž i šambrány s nadokenními římsami. V úrovni 2. patra ve 4. a 5. ose zleva předstupuje balkon na třech dekorativních konzolách. V suprafenestře ve 2. patře rizalitu je v kartuši rytý nápis: A. WIEHL & GEMPERLE. Fasáda 4. patra s půlkruhově zakončenými okny je hladká světlá. Po stranách okna v rizalitu jsou v nikách umístěny sochy mužských postav ve vojenských uniformách, na zkoseném nároží pak následuje reliéf mj. také s vojenskými motivy. Pod okny 2. patra probíhá dekorativní reliéfní vlys, pod okny 4. patra a pod korunní římsou je sgrafitový vlys. Průčelí je završeno čtyřmi výraznými neorenesančními štíty. Zkosené nároží je zdůrazněno věžovitým jehlancovým zastřešením. Průčelí do ulice Na Poříčí má obdobné řešení jako průčelí do Havlíčkovy ulice. Ve 2. patře rizalitu zde předstupuje bohatě zdobený arkýř se dvěma portrétními reliéfními medailony s datací 1886 (údajně se jedná o zpodobnění manželky A. Wiehla). Dvorní fasády jsou bez výraznějšího architektonického členění. Malé balkony zde mají litinová zábradlí.