socha sv. Václava

Socha sv. Václava se nachází na jižním okraji vsi na rozcestí dvou silnic Chorušice-Kadlín pod vzrostlou lípou, orientovaná čelem k S. Materiálem je kámen - pískovec. Celková výška s podstavcem je přibližně 3 m, samotná skulptura v podživotní velikosti (cca 1,5 m). Základnu kompozice tvoří dvoustupňová podnož čtvercového půdorysu, na které spočívá čtyřboký hranolový podstavec s okosenými hranami, členěný jednoduchými římsami na podstavec, dřík a římsovou hlavici. Čelně situovaná, staticky pojednaná plnoplastická socha sv. Václava se neznatelně prohýbá v důsledku kontrapostu. Váha těla spočívá na pravé noze, levá je mírně vytočena směrem ven a pokrčena v koleni. Levá paže se opírá o meč se štítem s reliéfem svatováclavské orlice. Poškozená pravá paže pravděpodobně držela praporec. Oděv (především knížecí čapka a hermelínový dlouhý plášť) i podoba tváře se nijak neodlišují od ustáleného ikonografického typu sv. Václava v 19. století. Na čelní straně podstavce zlatý nápis: Svatý Vácslave pros za nás u Boha! Následujmež toho coby k pokoji sloužilo Na zadní straně podstavce dva letopočty: 1862 a 1929 Předmětem ochrany je socha sv. Václava na vyznačeném pozemku.