vojenský hřbitov

Hřbitov se nachází se jihozápadně od města, v bývalém vojenském prostoru. Má půdorys obdélníka s delší stranou v ose jihovýchod - severozápad a je ohrazen velmi nízkou novodobou zídkou z bílých cihel. V severovýchodní části zídky se nacházejí dvě pilířové brány s mřížovou výplní. Plocha je zatravněná a místy porostlá stromy. Nalezneme zde dva základní jednotné typy náhrobních pomníků: kamenné stély a dřevěné kříže. Dále se zde nacházejí pomníky padlým italským a ruským vojákům. Náhrobky jsou v jihovýchodní části tvořeny jednoduchými, jednotně pojatými stélami o výšce 80 cm, které se odlišují pouze symboly (latinský kříž, židovská hvězda- čtyři objekty, měsíc a hvězda - čtyři objekty). V jižní části hřbitova se nacházejí starší stély, většinou bez desky (výška cca 90cm). V západní části nalezneme prosté dřevěné, bíle natřené kříže (náhrobky italských vojáků ), které jsou označeny plechovými oválnými tabulkami s čísly. V ose jihovýchodního vstupu stojí na odstupněném soklu žulový obelisk s nápis (v azbuce): RUSSKIM VOINAM 1914-1918, završený křížem. V centrální části hřbitova je umístěna památeční deska italským vojákům s nápisem ITALIA MATER/ AD AETERNANDAM MEMORIAM /1915-1918/ QUIBUS MORS VITA FUIT. Deska je vsazena do hrubého kamene, původně byla lemována měděným věncem. Monumentální pomník italským vojákům je umístěn v západní části hřbitova. Pomník má podobu členitého sloupu na odstupněném obdélném soklu. Materiálem byla žula, u střední části sloupku s reliéfy pak růžový mramor. Spodní část sloupku je ze stran vykrojená, orámovaná lištou a opatřená nápisem: AI SOLDATI/ ITALIANI/ MORTI IN PRI/GONIA SOLDATI/ ITALIANI/ MORTI IN PRI/GIONIA LA FRA/TERNA PIETA/ DEL POPOLO/ CECOSLOVACCO. Na zadní straně je sokl signován ARCHITEKT J. RÖSSLER/ SOCHAŘ R. BŘEZA. Střední části sloupku je orámována lištami a jeho stěny jsou dekorovány čtyřmi reliéfy. Jedná se o vyobrazení Panny Marie, s rozepjatýma rukama a rouškou na hlavě, v jejíž svatozáři je umístěn nápis: LA PATRIA AI MARTYRI, pod figurou pak nápis 1915-1918. V dalším poli nalezneme reliéf jinocha s levou rukou zdviženou, obklopeného dvěma pěticípými hvězdami. Dále se zde nachází reliéf ženy, představující zřejmě alegorii města Říma. Je oděna v lidovém kroji (se zástěrou a baretem).Ve spodní části pole je umístěn nápis ROMA. Poslední z reliéfů představuje vojáka se sklopenou hlavou, držícího uvadající květinu. Na sloupku je umístěn nápis: AI SOLDATII/ ITALIANI/ MORTI IN PRI/ GIONIA LA FRA/TERNA PIETA/ DEL POPOLO/ CECOSLOVACCO. Pomník je završen dvěma žulovými dílci, identickými se spodní částí sloupku. Horní díl je otočen o 90 stupňů, nalézají se zde národní znaky: italský s korunovaným štítem, křížem a řetězem Zlatého rouna a československý lev.