venkovská usedlost

Usedlost je příkladem většího selského statku v této části Polabí. Situována je ve středu obce, při V straně návsi, volně s ní sousedí další zdejší zástavba. Budovy usedlosti byla založena na velkém zhruba čtvercovém pozemku, natočeném vzhledem k návsi, z něhož jsou vykrojeny okrajové části s dalšími dodatečně založenými domy. Hlavní podlouhlá budova obytného domu s navazujícími hospodářskými prostory, je situována v západním rohu pozemku, natočeného šikmo směrem do prostoru návsi. Do návsi se obrací štít domu, k němuž přiléhala vrátka a vrata (zachována je vrátka). Vedle vrat je vklíněna drobná sousední usedlost, postavená asi na místě původní malé zahrádky. Původní dvůr kolmo uzavírá malá stavba chlívků a dále v zadní části, odsazená a také v kolmé poloze, větší a samostatně stojící stodola, původně celoroubená. Za domem, na zahradě při zadním štítu se dochoval žentour. Předmětem ochrany je obytný dům s navazujícími hospodářskými prostory, chlívky, stodola a příslušné pozemky.