hradisko Kozí hřbet

Lokalita leží v nadmořské výšce okolo 390 m na temeni úzké ostrožny pozvolna vybíhající k JV, nad spojením dvou poměrně širokých hluboce zaříznutých údolí horního toku Bobravy a Bílé vody; převýšení nad nimi činí 50-60 m. Hradiště je podlouhlého tvaru o délce asi 290 m a šířce 40-85 m a rozkládá se na ploše přes 1,5 ha velké. Nejpřístupnější je od SZ přes úzký hřbet , který přepažují dva valy s příkopy v délce 15 m, z nichž vnější je vysoký asi 1,5 m, vnitřní asi 2 m. Na J a JZ svahu je dobře patrný val vysoký cca 3 m; procházející napříč hřbetem v délce 40 m. Pozůstatkem opevnění je po obvodu hradiště probíhající zřetelně patrná terénní hrana. Na V a Z je poloha chráněna příkrými srázy. Chráněná plocha lokality je 16826 m2. Lokalitu objevil H. Maier a J. Unger a roku 1965 zde provedli studenti UJEP Brno sondážní práce; další materiál byl získán drobnými sondami v roce 1998. Osídlení náleží horákovské kultuře doby halštatské.