Eysseltova vila

Stavba nepravidelného půdorysu se nachází v severovýchodní části rozsáhlého pozemku zahrady. Zdivo je zčásti kamenné (opukové) a zčásti cihelné. Vzhledem k výrazně klesajícímu terénu se celkem třípodlažní vila jeví od západu jako patrová s podkrovním druhým patrem, od východu pak jako přízemní stavba. Na východě půdorysně vybíhá část s otevřenou předsíní a zimní zahradou, na západě je arkýř. Při hlavním vstupu z ulice byl původně sedlový dřevěný přístřešek (markýza), ale v souvislosti s rozšířením ulice došlo k jeho odstranění a uložení na pozemku zahrady. Otisk sedlové stříšky je dosud na fasádě patrný. Hlavní uliční průčelí je završeno asymetrickým štítem, pravidelný trojúhelný štít zakončuje zadní jižní průčelí, menší štít je v levé části západního průčelí. Na východě je ve střeše výrazný vikýř. Nad východní předstupující částí stavby se zimní zahradou je ve štítu otevřená krovová konstrukce s dřevěným obloukem příčného vazníku. Fasády domu kombinují hladké a hrubé omítky dvou barev (odstíny žluté a hnědé) doplněné keramickými obkladačkami a zejména dřevěnými prvky „hrázdění“ v podkrovním patře a v horní části arkýře. Ve štítu zadního jižního průčelí je naznačen motiv dřevěných prvků hrázdění jen ve fasádě (jedná se o dostavbu z let 1928-1929). Dřevěné konstrukce (trámy zhlaví, konzoly) mají dekorativní profilaci a vyřezávanou výzdobu. Vícetabulková okna se zelenými dřevěnými rámy jsou v několika případech doplněna dekorativními okenními kovovými mřížemi. Střechy jsou sedlové, uzpůsobené rozvržení hmot vlastního domu. Střešní krytinu tvoří provizorní lepenkové pásy, připevněné dřevěnými latěmi. Na uličním průčelí je osazena světlá kamenná pamětní deska s nápisem: DOROSTENEC SOKOLA V LIBOCI KAREL VLÁŠEK 19 16/12 44 POLOŽIL ŽIVOT ZA VLAST