obytné stavení

Obytné stavení je přízemní, částečně podsklepená, stavba nad mírně obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná ve směru SZ-JV a příčnou osou do svahu. Východní část jižní obvodové stěny je sroubená z omítaných hraněných trámů, zbytek stavby vyzděn z omítaného lomového kamene, místy s příměsí cihel a mladšími cihelnými dozdívkami. Střecha je sedlová s námětky, s polovalbou na jihovýchodní straně, pokrytá eternitovými šablonami na český způsob položenými na dřevěný šindel. Za vrcholem polovalby z hřebene střechy vystupuje šestiboká zvonička s lucernou zakončená cibulkou s makovicí a dvojramenným křížem (patriarchální – biskupský kříž). Boky zvoničky obedněny vodorovně kladenými prkny, otvory lucerny ozdobně profilované (připomínají tvar kazule). Těleso zvoničky v úrovni náběhů oblouků otvorů obíhá dřevěná oblounková lišta. Stříška pokrytá plechem. V západní polovině střechy z hřebene vystupuje hranolový cihelný komín, dnes zcela bez omítky. Východní štítové průčelí hladké, omítané, o třech okenních osách (2-1). Pod porušenou vápennou omítkou vidět sokl vyzděný z lomového kamene, který se vlivem terénu zvyšuje směrem k jihu. Obvodová stěna je sroubená z hraněných trámů a opatřená vápennou omítkou na rákos. Na severní straně je srubová stěna ve styku se zdivem severní obvodové zdi chalupy. Trámy roubení jsou zde zapuštěny čepy do svislé drážky zapuštěného sloupku. Na jižní straně tesařská vazba s jižní obvodovou stěnou. Okenní otvory na výšku obdélné. Výplně dřevěné dvojité dvoukřídlé, osazené v líci stěny. Vnější okna ve dvou osách od jihu mají dvě příčlemi nečleněná křídla, pevný poutec a ventilačku členěnou svislou příčlí a s horními rohovníkovými závěsy (okna snad druhá pol. 19. stol., závěsy snad první pol. 19. stol). Kování je rohovníkové, zasazené do rohovníkových závěsů. U okna v první ose od jihu patrná starší truhlářská oprava. Vnitřní okna dvoukřídlá, členěná do šesti tabulek. Skleněné tabulky zasazeny do drážek v příčlích bez použití tmelu (snad první pol. 19. stol.). Okno ve třetí okenní ose dvoukřídlé, každé křídlo členěné příčlí ve spodní třetině, která je ještě rozdělena dvěma svislými příčlemi, závěsy zapuštěné (poč. 20. stol.). V jižním nároží vystupují zhlaví horních trámů jižní roubené stěny a zhlaví prahového trámu, mezi druhou a třetí osou od jihu vystupují zhlaví horních trámů roubené příčky a zhlaví prahového trámu, v severním nároží ještě předstupuje zhlaví pozednice krovu. Předstupující zhlaví (kromě pozednice) jsou omítaná na špánkový rošt. Přesahy nesou prahový trám konstrukce pološtítu, který je obedněný svisle kladenými prkny s lištami kryjícími spáry. V pološtítu je obdélný podélný otvor pavláčky, jež byl uzavřen okenními výplněmi (nedochovaly se). Jižní podélné průčelí hladké, omítané, zvýšené vlivem terénu, o třech osách. Pod poškozenou vápennou omítkou vidět vysokou podezdívku vyzděnou z lomového kamene. Před podezdívku je zvýšené zápraží vyzděné z lomového kamene, nášlapná plocha tvořena velkými placáky. Nástup na zápraží je od branky pro pěší z jihovýchodní strany. Obvodová stěna v rozsahu světnice je sroubená z hraněných trámů omítaných vápennou omítkou na rákos. V rozsahu síně obvodová stěna vyzděna z lomového kamene opatřeného vápennou omítkou. Ve dvou krajních osách od východu jsou dva na výšku obdélné otvory. Okna dřevěná dvojitá dvoukřídlá osazená v líci roubené stěny. U okna v první ose od východu se nedochovala vnější křídla, pouze rám. Vnitřní okno dvoukřídlé, členěné do šesti tabulek. Skleněné tabulky zasazeny do drážek v příčlích bez použití tmelu (snad první pol. 19. stol.). Vnější okno ve druhé ose od východu stejné jako okna v první a druhé ose západního průčelí, vnitřní křídla se nedochovala. Ve třetí ose od východu je obdélný vstup, nadvýšený nad zápraží jedním kamenným stupněm, s deštěným ostěním s pevným profilovaným poutcem oddělujícím nadsvětlík. Dveře dřevěné dvoukřídlé rámové, osazené za lícem zdiva (asi druhá pol. 19. stol.). Křídla asymetrická (levé užší), zámek, klika a klíčový štítek chybí. Závěsy na rubové straně dveří jsou vnější, u užšího křídla stáčené a u širšího křídla křížového typu se zaobleným odsazeným zakončením. V západním nároží vystupují zhlaví západní roubené stěny a zhlaví prahového trámu. Mezi první a druhou okenní osou od východu přiléhá k roubené stěně domu zděné torzo vstupní branky pro pěší. Mezi vstupem a oknem vystupují horní zhlaví trámů a zhlaví prahového trámu roubené příčky mezi světnicí a síní. Předstupující zhlaví jsou omítaná na špánkový rošt. Okap vysazený na zhlaví vazných trámů kryje zápraží. Severní podélné průčelí hladké, omítané (značně narušená vápenná omítka), o dvou okenních osách. Terén je zde značně navýšený (druhotně) a dosahuje až ke spodní straně okenních otvorů. Okenní otvory na výšku obdélné, z výplní se dochovaly pouze rámy.