drábovna

Ve svažitém terénu na úpatí monumentálního valu bývalého kunštátského hradu situovaná přízemní budova obdélného půdorysu krytá valbovou střechou s vnitřní dvoutraktovou dispozicí, která patrně odpovídá dvěma fázím výstavby domu. Větší, zadní, do svahu částečně zapuštěná část stavby byla později doplněna v ose domu vedenou předsunutou komunikační chodbou. Východní dlouhé šestiosé průčelí je orientované do prostoru panské zahrady, nad západním průčelím, z důvodu zapuštění domu do svahu výrazně nižším, vede trasa hlavní přístupové cesty k hornímu zámku kunštátské šlechtické rezidence. Vnitřní dispozici určuje v ose domu při východním průčelí vedená chodba, z níž se vstupuje do jednotlivých místností umístěných v západní části domu. Chodba je prodloužená zádveřím a na druhé straně je ukončena prostorem koupelny. Vstupy i okenní otvory jsou pravoúhlé, některá okna mají vnitřní segmentově zaklenuté špalety a vnější kované mříže z pravoúhle se protínajících nakoso orientovaných prutů. Chodba je s místnostmi propojena nejen pravoúhlými vstupy s profilovanými dřevěnými zárubněmi, ale také segmentově zaklenutými okenními otvory s dvoudílnými výplněmi v líci zdiva o celkem čtyřech křídlech (spodní pravoúhlá, šestitabulková, hodní segmentově završená čtyřtabulková) zavěšených na závěsech s kuželovými ukončeními s kuličkami a zavíranými kličkami. Chodba je dlážděná štětovanými a plochými kameny, místnosti mají cihlovou dlažbu. V chodbě se nachází dva komínové vymetací otvory uzavřené železnými dvířky s kličkami s porcelánovými rukojeťmi zdobenými žlábkováním. Dřevěný krov tvoří stojatá stolice, střešní krytina je pálená taška falcovka. K domu přísluší k severu se táhnoucí dlouhý pozemek na parkové terase vymezené z obou stran tarasní zdí z lomového kamene. Na pozemku se nachází užitková hospodářská stavba bez památkové hodnoty. V severním sousedství domu prochází příčně pozemkem zčásti prostřednictvím schodiště cesta spojující hlavní komunikaci na zámecký vrch s prostorem panské zahrady.