venkovská usedlost

Areál usedlosti čp. 6 se nachází v JV části obce naproti bývalé zámecké zahradě, od které ho odděluje silnice vedoucí na Kovanec. Areál je vymezen starou ohradní zdí se vstupní branou situovanou v JV části a novodobým dřevěným plotem ze strany zahrady. K areálu patří také malá předzahrádka před JV průčelím domu s novým laťkovým plůtkem, který je zakotven v hranolových pilířcích zakončených kamennými hlavicemi s čučky. Podezdívka plotu je složena z pravidelně opracovaných pískovcových kvádrů. Obytný dům s chlévem stojí na JZ straně travnatého dvora, který směrem k S a Z volně přechází v zahradu s vzrostlými ovocnými stromy. K úseku ohradní zdi vedle brány ze strany dvora přiléhají tři malé chlívky z pískovcových kvádrů zastřešené pultovou stříškou krytou bobrovkami. Chlívky pocházejí zřejmě z konce 19. stol., nejsou však předmětem ochrany. Předmětem ochrany je dům s chlévem, ohradní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu.