venkovská usedlost

Jednotlivá stavení usedlosti rozložena po obvodu přibližně lichoběžníkového dvora, obehnaného zčásti zdí z lomového kamene bez omítky, zčásti plaňkovým plotem a zčásti svisle řazenými prkny. Dřevěnými vraty nebo vrátky vlevo od nich se vstupuje z uličky; vlevo, přerušujíc zeď, stojí trámová (nikoliv roubená) stodola, čelně dlouhou frontou zděné stavení (s obytnou částí vpravo a s chlévy vlevo) a po pravé straně sroubek s přiléhajícím hospodářským stavením. Stodola Obdélná na nízké podezdívce, štenýřové konstrukce se svislými trámky na nárožích, uprostřed krátké stěny a po stranách vrat, nahoře spojenými a v horních rozích svázanými šikmým, zvenčí viditelným trámkem. Na této konstrukci, se stěnami sestavenými z vodorovně kladených kuláčů a s vraty ze svislých prken, spočívá krov sedlové doškové střechy se svisle bedněnými prkennými štíty, pod nimiž šikmo položené, vodorovné prkno. Sroubek Obdélný, roubený v kožichu se sedlovou střecxhou, krytou bobrovkami. Na poidélné straně dvora dvoje dveře obdélné, druhé z prken klasově řazených, situované výše nad úrovní dvorku, takže před nimi na přesahujících 3 trámcích vystupuje pavláčka bez zábradlí s otevřenými schůdky zprava. Uvnitř trámový strop a schody do podkroví. Vpravo na sroubek navazuje nižší, obdélné, zděné, omítané stavení se sedlovou střechou, krytou bobrovkami, s levou částí ustupující vzad (vzniká otevřená, zastřešená předsíň) s dveřmi, 2 okénky a povalovým stropem; pravá část o 1 okně, štítová stěna holá. Obytné stavení dodržuje tradiční dispoziční schéma: vstupuje se do síňky (vedle ní odděleno a se zvláštním vstupem zvenčí schodiště na půdu), proti ní býv. černá nebo letní kuchyně, vpravo velká světnice a dozadu spojená dnes s černou kuchyní; úzký přístěnek. Vlevo od síňky komora - vše plochostropé a nalevo od obytné části domu chlév, klenutý do travers.