tvrz

Velká zemědělská usedlost zaujímající celou východní frontu návsi. Je situována v mírném svahu, stoupajícím od Dolejšího rybníka k silnici na Sedlčany. Usedlost se skládá z uzavřeného čtvercového dvora obklopeného čtyřmi křídly hospodářských staveb a obytného domu, ze zahrady se sušárnou ovoce, navazující na východě na dvůr a ze samostatně stojícího stavení špýcharu v jihovýchodním koutě návsi. Vjezd do usedlosti se nalézá na jihozápadě, mezi špýcharem a obytným domem a byl v minulosti uzavřen klenutou bránou, dnes neexistující. Usedlost, poprvé doložena urbářem z roku 1604, dodnes obsahuje části objektů předbělohorského stáří. Patří stále rodu Hronů, který chová i četné památky z dlouhé rodové historie.