venkovská usedlost

Statek se skládá z dlouhého stavení s přední obytnou částí a chlévy za ní, z výměnku nyní o samostatném čp. 86, na který navazujuí chlívky, z brány s brankou a kapličkou a z příčně disponované stodoly vzadu na konci dvora. Obytné stavení a chlévy (čp. 24) Přízemí zděné, omítané se sedlovou střechou s volskými oky a vikýřem, krytou bobrovkami. Průčelí s trojúhelným, zděným štítem, vroubeno lisénovými rámy, 2 secesně dělená obdélná okna, přízemí s podokenní římsou a 2 štítová okénka, vroubena v horní polovině neúplnou šambránou; fronta do dvora hladká, do obytné části 2 šestitabulová okna, jedno zamřížované. Vstupní dveře se světlíkem, dělené po starém způsobu na dvě křídla nad sebou (skládaná ze čtvercově řazených prkének) a zamřížované okno. V hospodářské střední části a u chlévů porůznu se střídají dílem zamřížovaná okna a dveře. 4. osou se vstupuje do plochostropé síňky, z níž při pravé stěně stoupají dřevěné schody na půdu; proti síňce je šířkově disponovaná světnička, která vlevo, asi 1/3 (s dveřmi) zasahuje do velké světnice se 2 trámy a z této světnice vedou dveře a okénko do menší světnice při průčelí s jedním trámem stropu. Ze síňky pod schody na půdu lze podejít do velké místnosti se 2 trámy, s pecí v koutě, při zmíněné již dříve příčné světničce a s pravoúhlým výstupkem v úhlopříčně protilehlém koutě, v němž jdou druhé schody ze dvora na půdu nad hospodářskou částí. Další prostora má trámový strop (vchod ze dvora), ale její levou část (bližší k průčelí) v dolní polovině vyplňoval rub nyní spadlé, cihlové, valené klenby sklípku; přístupného rovněž ze dvora. Následuje chlév, resp. stáj se 3 pruskými klenbami na meziklenebních a přístěnných pasech. Poslední díl stavení je vyšší o půdní polopatro, oddělené římsou a osvětlované podélnými okénky. V přízemí je chlév o 5 souběž. valených klenbách do travers a přilehlá, s ním spojená místnost o 2 klenbách téhož typu. Za chlévem následuje zděná kůlna. Stodola Zčásti zasunutá za popsané stavení; zděná, se sedlovou střechou a bobrovkami. Brána vjezdu Je zděná, omítaná, mezi 2 pilíři rozepjat segmentový oblouk (vrata dřevěná, dole svislá prkna, nahoře plaňky) s hlavním klenákem, po stranách rustikované kvádrové lisény nesou profilovanou římsu, nad níž pokračují bobrovkami kryté horní části pilířů a nad vraty mezi nimi konkávně a uprostřed segmentově vykrajovaný štítek. Vlevo segmentově zaklenutá branka pro pěší, rovněž s hlavním klenákem a štítkem mezi 2 pilířky nad římsou. Vpravo od brány, souměrně s brankou, řešená kaplička; ale nad půlkruhově zakončenými dveřmi ještě trojúhelná supraporta a nad ní v kruhu IHS. Kaplička má do dvora pultovou střechu, krytou bobrovkami a uvnitř prkenný omítaný strop a dřevěnou bedněnou mensu.