tepelná elektrárna

Důlní a průmyslové závody, původně J. D: Starck v Dolním Rychnově (Montan- und Industrialwerke vorm. J. D. Starck, Unterreichenau). Společnost přestavěla svoji důlní elektrárnu určenou původně pro uhelné doly na parní elektrárnu pro přespolní dodávku elektřiny. Výkon elektrárny byl v roce 1931 19 000 kW- Uhlí ke spalování dodával vlastní velký hnědouhelný důl vedle elektrárny. Vn měřilo 260 km a bylo jím zásobeno 145 obcí se 100 000 obyvateli a větší počet průmyslových závodů. V kotelně bylo osazeno 10 kotlů Tischbein s rošty Mautner.Sperlovy soustavy a 2 strmotrubné kotle s rošty Pluto-Stocker. Ve strojovně byly osazeny 4 parní turbíny po 2 od firem AEG a Curtis o výkonu 3000 ks každá. Elekřinu vyráběl 4 generátory, 1. o výkonu 500 kW od fy. AEG z roku 1907, 2. o výkonu 1000 kW z roku 1910, 3. o výkonu 2600 kW z roku 1913 a 4. o výkonu 6300 kW z roku 1924. V rozvodně bylo osazeno celkem 10 transformátorů o výkonech 150 kVa až 2200 kVA výroby AEGU z let 1915-1925. Kromě elektrárny se dochovala celá řada prvků rozvodné soustavy vn, počínaje distribučními trafostanicemi, rozvodnami a stožáry vedení.