děkanství

Volně stojící dvoupodlažní budova děkanství se nachází v těsné blízkosti farního kostela sv. Václava, poblíž jeho hlavního západního průčelí. Vystavěna byla na místě starší budovy fary, zničené při požáru města roku 1806. Budova je vystavěna nad obdélným půdorysem. Hlavní, k jihu orientované průčelí, otevírající se do Kostelní ulice, je v přízemí i patře sedmiosé, symetricky rozvržené podle prostřední osy. Na této ose je v přízemí hlavní vchod. Je obdélný s půlkruhovým záklenkem, vymezuje jej kamenný portál s klenákem, na který dosedá kamenný znak Colloredo - Mansfeldů. V patře je na téže ose obdélný okenní otvor s kamennou podokenní římsou a lemovaný štukovou šambránou. Zcela stejné okenní otvory vč. podokenní římsy a štukové šambrány a okna jsou na všech zbývajících osách tohoto průčelí, a to v přízemí i patře. Boční východní stěna je pojednána dvěma okenními osami. Okenní otvory s podokenní římsou a štukovou šambránou a okna jsou zcela stejná jako v případě hlavního průčelí. Totéž platí i na dvou osách protější, západní boční stěna. Zde jsou proraženy dva okenní otvory v patře a jen jeden v přízemí, při JZ nároží. Severní průčelní stěna je orientovaná do dvora a farní zahrady na něj navazující. Je členěna stejně jako protější jižní průčelí sedmi osami v přízemí i patře. Tři prostřední osy náležejí pravoúhlému středovému rizalitu zakončenému nad korunní římsou budovy trojúhelníkovým štítem. Čelní stěna rizalitu je pojednána třemi osami. Na střední ose je v přízemí pravoúhlý vchod ze dvora, vymezený prostým kamenným portálem. Nad tímto vchodem je na téže ose velký obdélný okenní otvor otevírající se do prostoru schodišťové podesty mezi přízemím a patrem. Na téže ose je pak ještě jeden takový okenní otvor, otevírající se opět do prostoru schodiště, na podestu mezi patrem a vstupem do prostoru půdy. Obě krajní osy rizalitu, symetrické podle střední osy, jsou pojednány v přízemí a patře obdélnými okenními otvory. Všechna čtyři okna jsou stejná (rozměrově jsou oproti ostatním oknům o málo menší). Dvě krajní osy při obou nárožích severního průčelí jsou pojednány stejnými okenními otvory (s kamennou podokenní římsou a štukovou šambránou). Budova je zastřešena valbovou střechou krytou taškovou betonovou krytinou. Nad rizalitem je vynesena sedlová střecha, jejíž hřeben běží níže než hřeben valby. Budovu obíhá po celém obvodu profilovaná patrová římsa a korunní římsa.