boží muka

Barokní dvoudílná hranolová boží muka výrazně situována jako orientační bod v extravilánu obce Troubsko na křižovatce polních cest v bývalých vinohradech. Jednopatrová zděná boží muka jsou vystavěna na čtvercovém půdorysu, vyrůstají z mohutné kamenné podnože se třemi přístupovými stupni. Štíhlý hranol boží muky přechází v horní třetině fabionem do vyložené kordonové římsy oddělující kaplici hmotově shodnou s dříkem. Hladké stěny dříku jsou ze čtyř stran prolomeny segmentově zaklenutými mělkými nikami, kterým odpovídají pravoúhlé mělké vpadliny umístěné nad kordonovou římsou. Kaplice je završena podstřešní profilovanou římsou s čtyřbokou jehlancovou stříškou krytou bobrovkou a opatřenou kovovým dvojramenným křížem ve vrcholu. Pod střešní římsou z pohledové strany umístěný letopočet 1943, dříve doplněný o sluneční hodiny umístěné pod kordonovou římsou.