fara

Areál fary je situován na sev. straně rozlehlé obdélné návsi proti farnímu kostelu sv. Jakuba. Budovy areálu se rozkádají po obvodu úzkého velmi dlouhého obdélného dvora, orientovaného kolmo k návsi. Dvůr, původně travnatý s velkými listnatými stromy, je dnes hustě zarostlý zdivočelou neudržovanou, místy obtížně prostupnou náletovou vegetací a plevelem. Jednotlivé stavby stojí izolovaně, nejsou navzájem stavebně propojeny. Na již. straně areálu v linii uliční čáry návsi stojí obytná budova fary, na niž vlevo navazuje krátký úsek ohradní zdi s vjezdovou branou do dvora. Severně od hlavní budovy při vých. okraji dvora je budova chlévů, proti ní na záp. straně stojí menší objekt s koňskými stájemi. Vzadu na sev. straně uzavírá dvůr mohutná stodola. Předmětem ochrany je: fara; chlévy; stáje; stodola; ohradní zeď s branou a pozemky vymezeného areálu.