venkovská usedlost

Areál někdejší větší usedlosti čp. 18 se nachází na Z straně návsi, lemovaný na V straně ohybem silnice vedoucí ve směru Sitné-Šemanovice. Směrem do návsi je usedlost uzavřena dřevěným laťkovým plotem osazeným na vyšší kamenné podezdívce s novodobým vjezdem uzavřeným dvoukřídlými železnými vraty. Jednotlivé objekty usedlosti mezi sebou tradičně vymezují prostorný dvůr, který směrem k S přechází v zahradu (oddělenou laťkovým plotem) s vodním kalem (na pozemku st. 47) z pískovcových štuk. Velký patrový dům (obklopený na J straně nevelkou zahradou) vymezující J stranu dvora je orientovaný štítovým průčelím s malou předzahrádkou do prostoru návsi. Kolmo na podélnou osu domu přiléhá zděná přístodůlka s navazujícím patrovým hospodářským stavením. Předmětem ochrany je obytná budova, hospodářské stavení a pozemky vymezeného areálu. Součástí chráněného pozemku je i nádrž na vodu (kal), pilířová brána a tarasní zeď.