městský dům

Vřadové zástavbě, v níž se doby střídají s branami vjezdů, dvojice objektů se společným čp. 29. Pravý objekt; zděný, omítaný, jednopatrový o 5 x 2 osách s mansardovou střechou, krytrou bobrovkami. Fasády, kromě hladké zadní, členbí lisénové pásy, ve svislých částech vodorovně rustikované (při nárožích a sdružené lisény mezi 2. a 3. osou). Okna obdélná, v líci, v šambránách s lištou a na podokenní římse. Na čelní fasádě v přízemí nad 3., 4. a 5. oknem a rovněž nad 2. osou - obdélnými dveřmi se světlíkem - vlnovitě zvednutá římsa. Proti 1. ose na fasádě do dvora oblouk. Okna vzhledem k průběhu schodiště nejsou ve stejné výši (vedle oblouku vjezdu doleva je přístavek, pak malé ležaté okénko a normální okno; v 1. p. při nároží nad vjezdem záchodové okénko a doleva čtyři okna a mezi 1. a 2. níže položené okno schodišťové). Na bocích: vlevo od průčelí 2. osy, v přízemí kono a dveře, v 1. p. - jinak umístěná - 2 okna, okno blíže k rohu v šambráně. Bok vpravo od průčelí: uprostřed hloubky po 1 okně. Z levého boku, z uličky mezi dvojicí objektů, se vstupuje do prostory o 3 nestejně velkých polích plackové klenby na pasech, sahající od poloviny hloubky domu k oblouku vjezdu do dvora. Proti vstupu z uličky v podélné ose domu další užší pole plackové klenby, od něhož směrem ke dvoru stoupá dřevěné schodiště s odsazenou valenou, stalčenou klenbou, opatřené dole dvoukřídlými dveřmi s vykrajovanou výplní v dolní části a s vlnovitě prohnutými hranolovými "mřížemi" v horní části). Ještě dále v ose domu stlačeně valeně klenutá chodba se dvěma pětibokými vyýsečemi, šikmo protilehle umístěnými. Z této prostory přímo lze jít do místnosti se 3 poli zrcadlové klenby, vlevo, ke dvoru, do valeně klenuté (kolo k ose domu) místnosti s párem trojúhelných výsečí (a novější příčkou). Koutové místnosti vpravo i vlevo od světnice se zrcadlovými klenbami t. č. nepřístupné, při průčelí uprostřed plochostropá místnost a při nároží vedle brány místnost o dvou polích pruské klenby na pasech. V patře obdobné dělení: Z odpočívadla schodů (sklenutého plackou) zahnou schody do chodby při bočním průčelí o 3 polích užších a 1 širším pruských kleneb na pasech. Chodba se pravoúhle lomí, nejprve je klenuta opět pruskou klenbou a pak valeně a nepravidelně protilehlými, 2 pětiúhelnými výsečemi. Brána v líci průčelí, mezi oběma objekty, se zvlněným obrysem stříšky, kryté prejzy nad profilovanou římsou. Oblouk téměř půlkruhový. Domek vlevo hloubkově situovaný, úzký, dlouhý, zděný, omítaný, přízemní s dvouosým štítovým průčelím a sedlovou střechou, krytou bobrovkami. Na soklu při nárožích průčelí rustikované lisény, 2 obdélná okna v líci. Nad hlavní římsou dvouosý štít, v dolní části (se 2 obdél. okénky a průběžnou bankálovou římsou) konkávně vykrojený v obryse, v horním tvaru blízkého oslímu hřbetu, v obryse doplněný 5 články. V podélném dvorním průčelí. V další budově při dvoře zaznamenán v 1. 1962 a 1963 kamenný gotický portálek, v r. 1970 nenalezený.