venkovská usedlost

Usedlost je situovaná na západní straně prostorné návsi. Paralelně řazený obytný dům a špýchar, spojené bránou a brankou, mají štítová průčelí orientovaná do návsi. Dvůr je vymezen na S straně obytným domem, na který navazuje ohradní zeď, na J straně patrovým špýcharem, na nějž rovněž navazuje ohradní zeď s brankou (původně zde stály chlívky, po kterých zůstala zachována kamenná dlažba), na V straně vjezdovou branou s brankou a na Z straně bývalou stodolou nově přestavěnou na utilitární objekt. Na zatravněném dvoře se v místě před bývalou stodolou zachovala kamenná studna datovaná r. 1781 (datace na vnitřní straně, asi 1 m pod úrovní terénu). Podél jižní strany usedlosti protéká potok. Předmětem ochrany je dům, špýchar a k tomu náležející pozemky s pumpou a ohradní zdí s branami.