venkovská usedlost

Areál usedlosti se nachází v rovině u potoka ve středu osady, u silnice na Dubou. Usedlost tvoří patrový roubený dům s úhlovou dispozicí, k němuž je napojená užší zděná hospodářská část s pavlačí. Součástí areálu usedlosti dále byla obdélná budova stodoly s chlévy a kolnou, která však z větší části zanikla. Z původní dispozice stavby zůstalo jen torzo chlévu s novodobou střechou a přístavbou kůlny. Na severovýchodní straně dvůr uzavírá nízké zdivo z pískovcových kvádrů, což je pozůstatek zaniklé části stodoly. Předmětem památkové ochrany je obytná budova s hospodářským křídlem, chlívek s kolnou (torzo stodoly s chlévy) a pozemek vymezeného areálu. Součástí pozemku jsou obvodové zdi bývalé stodoly.