venkovská usedlost

Chalupa v přední části roubená, v mírně širší střední a zadní zděná, o 2 x 6 osách, s krovem přední části na štenýříchy střecha sedlová, v přední části krytá eternitem; v zadní, s vlastními požásními štíty, obdélnými taškami.. Obytná část díky situování sklepa pod světnicí (přístupného ze zápraží dřevěným poklopem) má ráz zvýšeného přízemí (v čele ze sklepa malý větrací otvor). Přední stěna vlevo s malým čtvercovým otvorem do komůrky a obdélným oknem vpravo do světnice je omazaná lepenicí, bok z mohutných nepřitesaných kuláčů (v něm 2 okna) - bíleno. Polopatro z bílených, svisle bedněných prken, štít prkenný s okénkem. Z boku za srubem obytné části o 3 schůdky výše, než zmíněný vstup do sklepa, novější obdélné dveře, pak malé osvětlovací okénko, čtvercové okno a segmentově zakončené dveře do chléva. V zadní štítové stěně směrem k hranici parcely nové trojdílné okno. Vstupuje se do plochostropé síňky, z níž vlevo vstup novými dveřmi do světnice se dvěma trámy a bílenými prkny stropu a z ní se vchází do komory - přístěnku s větracím otvorem (bez normálních oken) s povalovým stropem. Ze síňky přímo vedou dveře do plochostropé místnosti v místech, kde bývá někdy černá kuchyň a z té vpravo (při hraniční čáře parcely) do plochostropé větší světnice se zmíněným již novým oknem v zadní štítové stěně. Zvláštním vchodem ze zápraží se vstupuje do chléva s dvěma segment. valenými klenbami na traverze a s dřevěnými schody na půdu. S průčelímobytné části lícuje přední, ohradní, rovně zakončená a šindelovou pultovou stříškou krytá zeď, omítaná a bílená, v níž jsou obdélná dvířka pro pěší; pak prázdná nika a konečně pravoúhlý otvor vjezdu s vraty dole bedněnými ze svislých prken a nahoře laťovými. Další hospodářské objekty (např. stodola) již neexistují.